SPORTCENTRUM Bonyhád
Családi pihenőparkMozdulj Bonyhád!

Bonyhádi Sportcsarnok

Bonyhádi Sportcsarnok

 

Bonyhád Város teljes lakossága kitörő örömmel fogadta Potápi Árpád János volt polgármester, Nemzetpolitikáért felelős államtitkár, a térség országgyűlési képviselője, valamint Filóné Ferencz Ibolya polgármester Asszony bejelentését, miszerint Magyarország Kormánya a 1818/2016. (XII.22.) sz. Korm. határozatával 674 000 000,- Ft vissza nem térítendő támogatás megítélésével támogatta a Bonyhádi Sportcsarnok teljeskörű fejújítását. A bejelentésre 2016. december 29-én, szimbólikusan a városi sportélet egyik legnagyobb hagyományokkal rendelkező terem-labdarúgó tornáján, a Benga kupán került sor.

A sportcsarnok felújításának szükségességét az 1978-ban épült létesítmény elavultságán túl a Bonyhádi Kosárlabdázók Sportegyesülete felnőtt csapatának elmúlt évekbeli sportszakmai sikerei és eredményei is sürgették. A felnőtt csapat 2014/2015, valamint a 2015/2016 évadokban megnyerte a magyar második vonalnak számító NBI/B. csoportjának bajnoki küzdelmeit. Ezekkel az eredményekkel a csapat mindkét bajnoki évad végén jogot szerzett arra, hogy a magyar kosárlabda bajnokság legmagasabb szintjén, az NBI/A. csoportjában szerepelhessen.

Ezen a szinten való szerepléshez azonban nem csak sport-szakmailag kell megfeleljenek a bajnokságban szereplő egyesületek és azok csapatai, hanem komoly infrastrukturális és szervezési követelményeket támasztanak a Magyar Kosárlabda Szövetség erre vonatkozó szabályai. A régi sportcsarnok épülete - amely a mai kor követelményei mellett inkább volt nevezhető tornateremnek, mint sportcsarnoknak – ilyen szempontból már az NBI/B csoportjában való szereplés előírásainak is csak jóindulattal volt elfogadhatónak nevezhető. A szövetség vezetői és tisztségviselői a hiányosságok sokaságát megfogalmazva tartották állandó nyomás alatt a 2005/2006-os bajnokság óta az NBI/B csoportjában szereplő városi egyesület mindenkori vezetését. Az egyesület vezetése ezek ismeretében döntött arról, hogy MKOSZ TAO programjának keretein belül megpályázza a létesítmény teljes felújítását. A 2016. évben a kiviteli tervek elkészülte és a várható beruházás költségvetésének tisztázása során körvonalazódni látszott, hogy az önkormányzat a TAO-s támogatások kivitelezéséhez és megvalósításához szükséges 30 százalékos önerőt csak nagyon nagy erőfeszítések és túlvállalás árán tudná a beruházás mellé tenni. A kormánytámogatás odaítélésén túl végül a BKSE a TAO programon keresztül mintegy 113 millió forintjából alakult ki a sporttechnológiai fejlesztés összege, amelyhez Bonyhád Város Önkormányzata biztosította a fent említett önrészt.

A Sportcsarnok normál, iskolaidőben történő működtetését és kihasználtságát délelőtt a BÁI Széchenyi Iskola és az Arany János Gimnázium testnevelés órái teszik ki.  Gyakorlatilag hétfőtől péntekig, 8.00 -13.30 óra között, ami az iskolai 1-6. tanóra közötti időszakot öleli fel, teljesen lefedi a Sportcsarnok használatát A Bonyhádi Sportcentrum a Tamási Tankerületi Központtal kötött bérleti szerződést. A bérleti szerződés alapján 580 000,- Ft/hó összeg illeti meg a fenntartót. A bérlet határozatlan időtartamú, a nyári szünet kivételével folyamatos, azaz 9,5 hó/ év állandó bevételt jelent intézményünknek. A délelőtti órákban kapnak helyet az intézményben való sportolásra a tornaszobával nem rendelkező óvodai csoportok is. A 2018/19-es tanévben a Szélkakasos Óvodába, a 2019/20-as tanévtől már a Malom Óvodába járó gyerekek is a küzdőterünkön sportolnak heti rendszerességgel. Az ezt követő időszakban diáksport- és városi sportegyesületek veszik birtokba az intézményt. Ezek tekintetében is ki kell emelni a Bonyhádi Kosárlabdázók Sportegyesületét, akik a hét minden napján, a délutáni óráktól egészen estig használják a létesítményt. A számok tükrében kijelenthető, hogy a sportcsarnok kihasználtságának bemutatását két részre lehet osztani, nevezetesen hétköznapra és hétvégére. A hétköznapi kihasználtság közel 100 százalékos, ha a 8-21 óra közötti nyitvatartási időt vesszük figyelembe. A hétvégi kihasználtság elsősorban a létesítményt használó egyesületek versenyeztetésének ütemezésétől és a versenyidőszak hosszától függ. Novembertől márciusig, amikor a városi labdarúgó egyesületeknél dübörög a teremfoci és futsal versenyidőszak, gyakorlatilag még hétvégi napokon is szinte lehetetlen üres helyet találni, hiszen a BKSE felnőtt és utánpótlás csapatainak is ez a legmozgalmasabb versenyidőszakuk. A BKSE felnőtt csapata a 2019/2020. évadban az NBI/B. zöld csoportjába kapott besorolást. Az utóbbi évekhez képest ez egy osztállyal alacsonyabb szintet jelent, azonban edzésszámban és egyéb, a klub működtetését érintő kérdésekben nem történt szembetűnő változás az elmúlt évekhez képest. A téli időszakban meghatározó partnerünk és bérlőnk a Bonyhád Völgység Labdarúgó Club, akik a rossz idő beköszöntével a BKSE által meghagyott időpontokat töltik ki, meghatározó bevételt generálva ezzel a sportcentrumnak.

 

Az új intézmény megalakulásával és a sportcsarnok felújításának befejeztével egy új sportágat is sikerült visszacsábítani az épületbe. A Bonyhádi Vasas Asztalitenisz Club játékosai korábban hol Szászváron, hol egyéb bonyhádi tornatermekben oldották meg az edzéseket és a bajnoki mérkőzéseket. Az egyesület kb. 20 igazolt játékossal rendelkezik, egy-egy keddi edzés alkalmával akár tíz asztalon is folyik a játék. Az egyesület a tavalyi és az idei asztalitenisz bajnokságban két csapatot is indított, az egyik az NBII-ben, míg a másik az NB-III-as pontvadászatban próbált maradandót alkotni. Az egyesület vezetésének hosszú távú elképzelései között szerepel az utánpótlás-képzés mielőbbi, szervezett és koordinált beindítása.

 

 

Elérhetőségi adatok:
Cím: 7150 Bonyhád, Jókai u. 3.
Kapcsolattartó: Bonyhádi Sportcentrum
Telefonszám: +3674452033
E-mail:
HKSzCsPSzV
12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031
Bonyhad.hu
Családi pihenőparkMozdulj Bonyhád!