SPORTCENTRUM Bonyhád
Bonyhádi TermálfürdőMozdulj Bonyhád!

Váraljai Ifjúsági Tábor

Váraljai Ifjúsági Tábor

 

A Bonyhád Város Önkormányzata tulajdonában álló Ifjúsági Tábor 1978-ban épült Váralja község külterületi részén, a Váraljai Parkerdő határában. A Mecsek keleti részén fekvő, festői szépségű, nagy kiterjedésű erdővel körül ölelt, mintegy 3 ha nagyságú táborterület ideális kikapcsolódási lehetőséget nyújthat általános iskolai kirándulások és táborok, baráti társaságok, civil- és sportszervezetek részére.

A tábor megépülésétől egészen 2017 szeptemberéig csak kisebb fejlesztéseket hajtott végre a mindenkori tulajdonos önkormányzat. Az alvásra szolgáló 12 db, egyenként 10 férőhelyes házak azok megépítésétől számítva nem kerültek felújításra. Az ebédlő, a zuhanyzó és az egyéb vizesblokkok csakúgy, mint a házak, a legnagyobb jóindulattal sem voltak a mai kor elvárásainak megfelelőnek nevezhetők. 2015-ben a fenntartó önkormányzat beruházásának köszönhetően kicserélésre kerültek az épületekben lévő pokrócok és paplanok, valamint a párnák jelentős része.

Felismerve a tényt, miszerint az ingatlan külső felújítása és korszerűsítése, valamint belső, arculati megújulása indokolttá vált, Bonyhád Város Önkormányzata a váraljai tábor fejlesztésére pályázatot nyújtott be a Nemzetgazdasági Minisztériumhoz. A Regionális Fejlesztési Operatív Programok Irányító Hatóságával kötött TOP-1.2.1-15-TLI-2016-00001 azonosítószámú pályázat és szerződés alapján közel 332 millió forint állami támogatást nyert el az önkormányzat. Ezen összegű támogatás keretében megtörtént a tábor területén lévő járdák és utak felújítása, játszóterek és szalonnasütő helyek kialakítása, vizesblokk, foglalkoztató terem, konyha felújítása és terasz kialakítása. Kialakításra került továbbá a tábor kerítéssel történő körbe kerítése, elsősorban a vendégek személyi- és a tábor vagyonvédelmét szem előtt tartva. A tábor vagyonának értékét a váraljai ivóvízhálózatra történő rácsatlakoztatása is nagymértékben növeli, a beruházás befejeztével valódi vagyongyarapodást jegyezhetett a tulajdonos.

A fejlesztés megvalósulásával új lehetőségek nyílnak a tulajdonos és a működtető intézmény számára. Egy korszerűbb és komfortosabb épületegyüttes jobban vonzza a potenciális vendégeket, így bővülhet a tábor vendégköre. A megvalósuló beruházás jó alapot jelenthet és előre vetíthet egy, a következő években előre, tudatosan és koncepciózusan tervezhető és megvalósítható újabb fejlesztést. Figyelembe véve azt a piaci lehetőséget, amit a bakancsos házak és elsősorban az általános iskolák felső tagozatos osztályai és azok diákjai számára az erdei iskolák térhódítása jelent, a lakóépület téliesítésével a környékben lévő konkurens szállásadókkal is fel tudnánk venni a piaci versenyt. 

Az intézményünk célja, hogy minden évben, tervszerűen, a városi költségvetésbe beépítve, újabb felújításokkal eljuthatunk oda, hogy a tábor földrajzi lehetőségeit kihasználva fel tudjuk venni a versenyt a piaci vetélytárs vállalkozásokkal. Ezen beruházások megvalósulásával a tábor kihasználtsága a sokszorosára növekedhet, nem csak a június-augusztus közötti kiemelt időszak nyitva tartásával lehetne kalkulálni, hanem akár egész éves szolgáltatással és szállásbiztosítással kerülhetünk jó pozícióba.

Kezdő lépésként az első három lakóépület felújítása és téliesítése, ún. bakancsos házzá alakítása megtörtént. A XXI. század minden követelményének megfelelő apartmanházakban összesen 12 fő szállásolható el. Igényesen kialakított konyha, nappali és fürdőszoba várja a természet és a túrázás szerelmeseit. Az önkormányzat további támogatásával és egyéb források bevonásával újabb épületek felújítása tervezhető, akár minden évben. Az ifjúsági tábor jelenleg 100 férőhellyel rendelkezik, nagy kiterjedésű zöld területeink sátorozási lehetőséget is rejtenek magukban.

A tábor kihasználtságának adataiból kitűnik, hogy a bonyhádi családok is egyre nagyobb mértékben részesítik előnyben a nyári táborozás adta lehetőségeket. Ehhez nagymértékben hozzájárul a város pénzbeli támogatása is. Bonyhád Város Önkormányzata a Képviselő-testület döntése értelmében évek óta segíti a bonyhádi családok gyermekeinek nyári táboroztatását. A bonyhádi lakóhellyel rendelkező, általános iskolás gyermekek napi 2 000,- Ft/fő támogatásban részesülnek, ezáltal csökkentve a családok kiadásait. A táborokban való részvétel segíti a gyermekek önállósodását, jobban megismerik iskolás társaikat és új barátokra tesznek szert.

 Tábori díjtételek:                      

Szállásdíj kőház I.(3x10fő):

2 812,-Ft/fő/nap

Szállásdíj kőház II. (6x10fő,felújított):

3 200,- Ft/fő/nap

Étkezés:   

 

               reggeli

559,- Ft/fő/nap

               ebéd

1143,- Ft/fő/nap

           uzsonna

279,- Ft/fő/nap

           vacsora

845,- Ft/fő/nap

Étkezés összesen:

2826,- Ft/fő/nap

Konyhai szolgáltatás

480,- Ft/fő/nap

Sátorhely

900,- Ft/fő/nap

Terembérleti díj:

40 000,- Ft/nap

Vizesblokk bérleti díj.

250,- Ft/fő/nap

 

A Váraljai Ifjúsági Táborról összeségében elmondható, hogy a fejlődés és korszerűsítés útján elindított folyamat jó úton halad, azonban még bőven van teendő. A cél adott, az elkövetkezendő években évről-évre, akár apróbb lépésekkel is tovább kell fejleszteni az ingatlant. Ebben reménykedve közép és hosszú távon elérhetünk egy olyan szintre, hogy az intézmény részeként a térség vezető táboroztatási helyévé nőjje ki magát. Végső célunkat akkor fogjuk tudni elérni, ha szolgáltatásainkat egész évben tudjuk biztosítani a célközönségünk számára.

 

 

Elérhetőségi adatok:
Cím: 7354 Váralja, Parkerdő
Kapcsolattartó: Bonyhádi Sportcentrum
Telefonszám: +3674452033
E-mail:

Fotók