SPORTCENTRUM Bonyhád
Bonyhádi TermálfürdőMozdulj Bonyhád!

Bonyhádi Sporttelep

Bonyhádi Sporttelep

A Bonyhádi Sporttelep az 1940-es évek óta található meg a jelenlegi helyén, igaz, akkor a sportpálya fekvése nem észak-déli, hanem kelet-nyugati irányú volt. A kezdetben csak egy labdarúgó-pálya helyezkedett el a Sport utcában, az igények és a kihasználtság emelkedésével építettek egy második sportpályát, ekkor alakult ki annak jelenlegi elhelyezkedése.

Az ingatlan két épületegységből áll össze: egy öltözőépület és a felette elhelyezkedő lakások az ingatlan északi határán, míg egy nézőtéri lelátót is tartalmazó öltözőépület a telek nyugati oldalán található. Előbbi igencsak felújításra szorul, az épület öltözőrésze és szociális helyiségei elavultak, már nem felelnek meg a mai kor követelményeinek. Utóbb említett épületrész 2015-ben teljes felújításon esett át, megújultak az öltözők, a vizesblokkok, az eredeti épülethez hozzáépítésre került egy kazánház, valamint további szociális helyiségek. A tavalyi évben a lelátófelület cseréjére került sor, a korábbi elhasználódott padsorok helyett kényelmes és esztétikus székek kerültek kihelyezésre. A sporttelep ezen épületegységébe biztonsági rendszer lett telepítve, megteremtve ezzel a megkívánt vagyonvédelmet. Az utóbbi nagyobb beruházás egy napkollektoros rendszer kiépítés volt, amely a melegvíz-előállításban jelent költségcsökkentést a fenntartó részére. Ezen beruházásokból is látható, hogy a tulajdonos minden lehetőséget próbál megragadni annak érdekében, hogy fejlessze a sporttelepet. Az elmúlt években saját erő bevonásával, állami támogatásból és az egyesületi Tao támogatás 30 % mértékű önkormányzati önerejével valósultak meg ezen korszerűsítések.

Bonyhád Város Önkormányzata a Képviselő-testület 154/2015. (IX.3.) számú határozatával feladat-ellátási és használati megállapodást kötött a Bonyhád Völgység Labdarúgó Clubbal a sporttelep használata tekintetében. A megállapodás értelmében 2020. június 30. napjáig az egyesület térítésmentes használatába adta a sporttelepet a szabadidős és labdarúgó sportesemények lebonyolítása érdekében. Ilyen sporteseményeknek minősülnek többek között a bajnoki mérkőzések, edzések, diáksport események, tornák és sportnapok. A megállapodással az egyesület kizárólagos használatot nem szerzett az ingatlan vonatkozásában, azt az előbb említett feladatok ellátása érdekében, a feladatellátáshoz szükséges mértékben és időtartamban használhatja.

A Bonyhádi Sporttelepet a város legnagyobb, legaktívabb és legmélyebb gyökerekkel rendelkező egyesülete használja. A Bonyhád Völgység Labdarúgó Club ugyan amatőr szinten versenyezteti a sportolóit, mégis profi felfogásra neveli már az utánpótlás-labdarúgóit is. Egy igazi utánpótlás-nevelő klub révén a sportszakmai nevelésen túl nagy hangsúlyt fektetünk a sportolók sporton kívül életének figyelemmel követésére. Fontosnak tartjuk, hogy a sportoló ne csak a sportban nyújtson kiemelkedőt, hanem az élet más területein is igazi példaképpé válhasson a későbbiekben. Mindannyian tisztában vagyunk azzal, hogy a sportolás az egészségmegőrzésen kívül erkölcsi és nevelő hatást is kifejt, olyan hasznos tulajdonságokkal is felruházza a művelőjét, mint a kemény munkára nevelés és a fegyelem. Kardinális kérdés egyesületünknél, hogy a sportpályán nyújtott teljesítményünkön túl a mindennapokban is példaképek lehessünk: egy utánpótláskorú játékosunktól ugyanúgy elvárjuk a pályán nyújtott jó teljesítményt, mint azt, hogy egy szerényebb képességű vagy egy rosszabb életminőségű osztálytársának is önzetlenül segítsen. Ez a filozófiánk.

Az egyesület vezetése a sportszakmai célok elérése érdekében egy teljes körű, átfogó sportpálya-felújítási tervet dolgozott ki. Szeretnénk a következő 2-5 éves időtávlatban egy olyan beruházás alapjait megteremteni, amelynek hasznát nemcsak a labdarúgás sportág, hanem a város teljes sportszerető rétege is tud kamatoztatni. 2017 végén látványtervi szintű előzetes tervek már elkészültek a sportpálya teljes rekonstrukcióját illetően, az egyesület vezetése konkrét elképzelésekkel rendelkezik egy teljeskörű létesítmény-fejlesztést illetően. Az elképzelések szerint egy szabadtéri sportcentrum kialakítása kell legyen a végső cél, ahol szerepet kaphatnak az atlétika, a tenisz, a strandröplabda sportágak is. Az atlétika egy 6 vagy 8 sávos rekortán futópálya megépítésével gazdagodna, kiszolgálva nemcsak a város igazolt versenyzőit, hanem az egyre nagyobb létszámban, pusztán kedvtelésből vagy egészségmegőrzés céljából sportoló, gombamód szaporodó tömegeket. A sportpályán korábban is működött két, kiváló minőségű teniszpálya, ezek felújításával a teniszezni vágyó sportolókat is a Sport utcába szeretnénk csábítani. Egy homokos strandröplabda-pálya pedig nemcsak a sportág szerelmeseinek jelenthet további sportolási lehetőséget, hanem a sportsérülések rehabilitációját is segítségünkre lehet. Tervezzük a régi öltözőépület felújítását és kibővítését is, amelyben emeleti szintjén három önkormányzati lakás található. A terveink megvalósulása esetén ezen lakások is felújításra kerülnének, sőt, talán még a lakások számát is lehetne növelni. Mindezek ismeretében elmondható, hogy tervekkel és célokkal ezen sportlétesítmény tekintetében is rendelkezünk, amely egy jó alapot jelenthet a céljaink megkezdését illetően.

Bonyhád legnagyobb sporttelepe városi és megyei versenyek megrendezésének állandó helyszíne, hiszen a Tolna Megyei Diáksport Tanács évek óta itt rendezi meg a városi és megyei mezei futóversenyeket. A helyszínválasztás nem véletlen, a bonyhádi sporttelep adottságai miatt hasonló rendezvények lebonyolítására is alkalmas.

 

Az eddig szokás alapján jelenleg is sportolók vagy sportban dolgozó munkavállalók kaphatnak szolgálati lakást Bonyhád Város Önkormányzati Képviselő-testülete Pénzügyi Ellenőrző és Gazdasági Bizottságának támogatása mellett. Jelenleg egy egyedül élő kosárlabdázó, egy labdarúgó, valamint a pályagondnok és családjaik laknak a lakásokban. A városi sportpályán jelenleg 1 fő, 8 órás pályagondnoki státusz van betöltve. A pályagondnok 2018. február 1. napjától az egyik sporttelepi lakásban lakik. Ez, valamint a többi lakó állandó jelenléte a vagyonvédelem szempontjából megkérdőjelezhetetlen, hiszen ezáltal ezzel is távol tartják az idegeneket a pálya nyugodt légkörétől.

 

Elérhetőségi adatok:
Cím: 7150 Bonyhád, Sport u. 5.
Kapcsolattartó: Máté Róbert
Telefonszám: +3674/452-033
E-mail:

Fotók

HKSzCsPSzV
12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
27282930
Bonyhad.hu
Bonyhádi TermálfürdőMozdulj Bonyhád!